RECOMANDARI PENTRU ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT IDEAL
Determinarea tipului de aparat de aer conditionat de care ai nevoie se face in primul rand in functie de destinatie - pentru uz casnic sau comercial, de numarul de incaperi si suprafata pe care doresti sa o climatizezi, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design sau producator.
DE CE SĂ ALEGI CONSULTANȚA SPECIALIZATĂ?
Gama de aparate de aer condiationat disponibila pe piata noastra este din ce in ce mai variata, iar frecventa acestora in locuinte, magazine, spatii publice, restaurante si birouri este in continuare in crestere.
Conforul si avantajele pe care un aparat de aer conditionat le aduce sunt incontestabile. Dar pana la a ne bucura de confort si avantaje, trebuie mai intai sa alegem aparatul corespunzator necesitatilor si dorintelor noastre.
CRITERII ÎN ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDIȚIONAT
Alegerea aparatului de aer conditionat trebuie sa tina cont de o serie de particularitati ale locatiei unde se va face instalarea.
Cele pe care le consideram importante sunt urmatoarele:
• volumul calculat al locatiei (camerei) care trebuie deservita de unitatea de climatizare;
• tipul de ferestre cu care este dotata incaperea (lemn/ otel/ termopan);
• orientarea cardinala a locatiei (numarul de ore de radiatie solara directa);
• nivelul la care se gaseste locatia (parter, nivel intermediar, ultimele etaje);
• gradul de termoizolare al peretilor exteriori;
• numarul de pereti exteriori ai locatiei;
• cate persoane folosesc frecvent locatia;
• ce aparatura electronica si/ sau electrocasica este permanent utilizata in locatie;
• tipul si numarul becurilor care ilumineaza locatia (incandescente/ economice/ spot LED).
Chiar daca ar putea parea o lista prea lunga, toate aceste particularitati sumate pot reprezenta foarte mult in ceea ce priveste dimensionarea precisa a puterii in BTU pentru aparatul de aer conditionat pe care vreti sa-l instalati. Informati cat mai riguros consultantul cu care discutati despre toate aceste aspecte si veti avea doar de castigat!
SISTEMELE PENTRU AER CONDITIONAT DE TIP SINGLE SPLIT - SPLIT DE PERETE
Sistemele de tip Single-Split sunt sistemele clasice, simple si cel mai des intalnite, formate dintr-o singura unitate interioara si o singura unitate exterioara.
Controlul unitatii interne se realizeaza de la telecomanda cu infrarosu, prin aplicatia de control online de pe smartphone sau tableta(in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).
SISTEMELE DE AER CONDITIONAT DE TIP MULTI-SPLIT
Sistemele Multi-Split sunt formate din doua sau mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara.
Acestea reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, reducand astfel spatiul ocupat in exteriorul cladirii de unitatile exterioare.
Controlul unitatilor interioare se realizeaza independent, atat prin telecomenzile cu infrarosu, prin aplicatile de control online de pe smartphone sau tableta (in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau de ce nu pentru cei care au case inteligente prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).
Pe unitatile exterioare pot fi instalate unitati interioare de capacitati diferite si uneori din game de culori sau produs diferite.
PERFORMANTA ENERGETICA
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica (pentru modul de racire, respectiv de incalzire) masoara acesti parametri energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica si consumul de energie electica este mai mic.
Clasa energetica nu este precisa si poate induce in eroare atunci cand comparam doua produse diferite doar pe baza acestei informatii. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarile SEER si SCOP mentionate in specificatiile tehnice.