Aerul condiționat se obține cu ajutorul unor instalații speciale, care îi modifică și îi controlează condițiile climatice în scopul obținerii confortului (locuințe, birouri), sau pentru obținerea unor cerințe tehnice (laboratoare, blocuri operatorii, instalații electronice).
Ideea de răcire a aerului din spațiile închise a apărut pentru prima dată în Egipt. Prima formă de „aparat de aer condiționat" a fost un sistem de apeducte în pereții încăperilor. Bazată pe folosirea apei reci, metoda era accesibilă numai claselor superioare, deoarece apa era o resursă prețioasă la acea vreme. Termenul de „aer condiționat" a apărut în 1906, când un inginer din industria textilă, Stuart Cramer, l-a folosit. Acesta a experimentat diferite feluri de a ameliora efectele aerului uscat generat de procesul de producție. Noua dezvoltare pe care Cramer a inițiat-o a avut un efect considerabil asupra calității aerului din fabrică. Primele aparate cu rol de a controla umiditatea aerului au fost inventate la începutul secolului 20 pentru a fi folosite în tipografii. Aparatele de aer condiționat au început să fie folosite la scară largă în anii 1950, pentru a răci aerul din case sau automobile.
Functiile unui echipament de Aer Conditionat :
Modul " AUTO" - sistemul dvs. de climatizare va selecta automat un mod de utilizare ( rece , cald ) in functie de temperatura din interior si de cea din exterior .
Modul "DRY " - modul de functionare in care se elibereaza incaperea de umiditate , in acest mod temperatura si debitul de aer sunt controlate automat .
Modul " COOL " - reprezentata de un fulg de zapada , mod de functionare pe rece . Se recomada a se pastra o diferenta de 5- 7 C intre temperatura din mediul extern si cel intern .
Modul " HEAT " - modul de incalzire ; in acest mod unitatea externa se poate acoperi cu gheata , in acest caz sistemul trece pe dezghetare . Pe timpul dezghetarii unitatii exterioare , unitatea interna nu sufla aer cald .
*Echipamentele Midea All Easy Pro Nordic, sunt special destinate pentru functionarea pe timp de iarna, avand integrat un sistem de degivrare a unitatii externe si o capacitate de functionare pana la temperature exterioare de -25 de grade Celsius.
Modul " FAN " - functie doar pentru ventilator .
Ce inseamna COP si EER ?
Termenii COP (coeficient de performanţă) şi EER (raport energie/eficienţă) descriu eficienţa de încălzire şi răcire a sistemelor de aer condiţionat. Acestea indică raportul de încălzire sau răcire furnizat de o unitate în legătură cu nivelul de energie electrică necesar pentru generarea acestuia. În acest mod, dacă un sistem de aer condiţionat generează căldură de 5 kW din energie electrică de 1 kW, valoarea sa COP este de 5,0. În mod asemănător, dacă un sistem de aer condiţionat generează răcire de 5 kW din energie electrică de 1 kW, valoarea sa EER este, de asemenea, de 5,0. Cu cât valorile COP şi EER sunt mai mari, cu atât echipamentul este mai eficient energetic.
Midea este un membru certificat al EUROVENT – o organizaţie internaţională prestigioasă de producători, angajată în direcţia îmbunătăţirii standardelor de aer condiţionat pe toată piaţa europeană. Pentru a sprijini această acţiune, produsele membrilor EUROVENT sunt supuse unei testări riguroase în laboratoare independente. Participarea Midea în această schemă de testare reprezintă garanţia clienţilor că valorile COP şi EER menţionate pentru produsele sale sunt precise şi fără echivoc.
Lasă un comentariu